Pentru ca fiecare zonă a țării are propriile tradiții, iar eu mă aflu in Banat vă voi povesti cum decurge o nuntă cu tradiții in Banat, văzută prin ochii mei.
Conform tradiției, nașii sunt cei care cumpără voalul, lumânările, pătura miresei și să plătească slujba religioasă de la biserica;
Mirele este responsabil de cumpararea buchetelor pentru mireasă și pentru nașa;
Dupa nuntă, mirii vizitează nașii, aducându-le un cadou.
Sunt mici diferențe între nunta tradițională la sat si nunta tradițională la oraș.
Dacă nunta are loc la sat găsesc mirele insoțit de givări la pregatirile acestuia. Insă givării mai au un rol la nuntă, sau cel puțin aveau. Pe vremuri givării umblau prin sat cu rachiu după ei și anunțau verbal că urmează sa aibă loc o nuntă. Aceștia aveau la ei rachiu, iar cei care beau din el confirmă că vor participa la eveniment. Givării aveau un repertoriu prestabilit pe care il rosteau când umblau prin sat cu steagul si rachiul.
Daca nunta are loc la oraș nu vom mai vedea givării umblând pe cai, cu steagul si cu rachiu. Cel mai probabil mirii se plimbă din stânga in dreapta impârțiind invitații. Insă givării incă sunt prezenți la mire ajutându-l să se îmbrace si să se barberească. Procesul de barberire ( deși astăzi are rol onorific ) reprezintă trecerea de la băiat la bărbat.
După ce mirele s-a pregătit iese in fața casei sau a blocului pentru a juca in hora impreună cu ceilalți nuntași prezenți ca mai apoi să se adune cu toții si sa plece sub forma de alai spre nași.
Odată ajuns alaiul la locul cu pricina, mirele este întâmpinat de nași in poartă / la ușă. După primire, tot alaiul intră pentru a servi un pahar de apă sau rachiu si o prăjitură înainte de a pleca spre mireasă. Înainte de plecare, mirele împreuna cu nașii si cu nuntașii joacă o horă ori in curte ori in fața casei. Acum că nașii s-au alăturat alaiului, cu toții pornesc spre mireasă. La sat, tot traseul este parcurs pe jos, iar in fruntea alaiului se află mirele, urmat de nași, de muzicanți si apoi de ceilalți participanți.
Ajunși la mireasă, ori mirele ori unul dintre givări incep negocierile. Pe vremuri această negociere se făcea inainte de nuntă. Se cerea fata in căsătorie, se făcea masă la casa miresei, erau de fața parinții fetei si ai băiatului si se fixa ziua nunții. Parinții fetei discutau cu cei ai mirelui despre zestre, ziua credinței ( logodna ), și a nunții, hotărau ( bucătăreasa ), și în general detalii despre nuntă. Astăzi, obiceiul negocierii mai are rol de amuzament, acesta fiind momentul in care se scoate in fața mirelui o miresă “ nebună “ ( o femeie in vârstă imbrăcată in cearceafuri ) ori o fetiță imbrăcată in rochița albă. Mirele trebuie sa le plătească si pe acestea pentru a-și primi adevarata mireasă. Intr-un final, după ce trec toate momentele amuzante, mireasa iși face apariția. Mirele îi înmânează buchetul, iar ea îi prinde in piept o cocardă. Mireasa le pune si nașilor cocardele, nașului îi prinde o cocardă, asemănătoare cu cea a mirelui, in piept, iar nașei ii leagă corsajul la una dintre incheieturile brațului. Givărițele ( domnișoarele de onoare ) continua să pună celelate cocarde si corsaje.
Înainte ca mirele să ajungă la mireasă cu alaiul de nuntă, mireasa se gătește de nuntă ajutată de givărițe.
Nașa este cea responsabilă de prinderea voalului miresei. După ce nașa a prins voalul urmeaza hora si turta miresei. Nuntașii se prind într-o horă in bătătura casei / fața blocului acesteia, în timp ce nașa are datoria de a rupe turta miresei și de-a o împarți celor prezenți. Pe vremuri hora din curtea miresei reprezenta bucuria familiei miresei, căci aceasta și-a găsit bărbat și nu a rămas fată mare. Dupa ce hora s-a terminat, mirii impreuna cu nașii, givării, givărițele si cu ceilalți nuntași se pregătesc să plece spre biserică. Acum alaiul trebuie sa respecte un anumit model, si anume :
• Lumânările celor doi miri le vor duce domnișoara de onoare și cavalerul de onoare;
• Nașul și mireasa, vor urma lumânările, iar după ei mirele și nașa, urmați de socrii mari, apoi de socrii mici;
• Mireasa va sta întotdeauna în stânga mirelui sau a nașului, atât în biserică, căt și pe drumul spre aceasta;
• Toate femeile din alai stau, de asemenea, in stânga bârbaților pe care îi insoțesc.

Odată ajuns alaiul la biserică mirii vor intra in biserică insoțiți de nași și vor fi duși la altar de către preot pentru a le oficia slujba de logodnă unde preotul face schimbul de verighete între miri, iar apoi le așeaza pe degetul inelar al mâinii stângi, unde vor ramane pentru tot restul vieții. Apoi este oficiată taina căsătoriei unde mirii sunt puși să se țina de mâna dreaptă, ca preotul să îi lege împreuna ( mi-am adus aminte de un moment draguț cand un viitor mire discuta cu preotul ce urma sa îi cunune, iar acesta l-a întrebat pe preot ce trebuie sa aducă, preotul raspunzâdu-i pe un ton glumeț : “ o fașa să vă leg simbolic, dar nu vă faceți griji, căci ce leagă Domnul, dezleagă omul ), apoi le pune coroanele pe cap, după care inconjoară masa de trei ori. Acesta este momentul cănd cei doi miri incearcă să se calce unul pe celălat pe picioare pentru a stabili cine va domni in casă. Dupa dansul Isaiei, mirii sunt impărtășiți cu vin, amândoi bând din același pahar binecuvântat de preot. Taina cununiei durează undeva intre 45 min si 60 min.
Dupa plecarea din biserică, mirii se îndreaptă spre un restaurant / o sală de evenimente / căminul cultural pentru a se petrece și pentru a sărbătorii uniunea lor. Primul moment special care marchează deschiderea petrecerii este dansul mirilor ( personal, consider că este de prost gust atunci când invitații se leagă in horă înainte ca mirii sa danseze ). Apoi sunt urmați de nași pe ringul de dans ca mai apoi să li se alăture și ceilalți nuntași.
Furatul miresei este unul din momentele așteptate de unii dintre nuntași, însă nu întotdeauna așteptat si de mireasă sau de mire. O să vă povestesc in altă postare pe blog de ce eu consider ca furatul miresei nu își mai are locul la nuntă.
Se spune că tăierea tortului de către miri ar fi prima lor sarcină oficială in calitate de soț și soție.
Aruncarea buchetului. Mireasa va chema pe ring toate fetele nemăritate urmând ca, stând cu spatele către acestea, să le arunce buchetul peste cap. Cea care îl va prinde, se spune că se va mărita in curând.
Aruncarea jartierei. La fel și pentru mire, care va arunca jartiera miresei stând cu spatele la grupul de baieți neînsurați. Tot așa, cel care o va prinde se va însura in curând … se spune, însa nu garanteaza nimeni.
Voalul miresei. Scoaterea acestuia cade în îndatoririle nașei, care va inlocui voalul cu o eșarfa, batic sau basma, aceasta semnificând trecerea miresei de la fată la femeie maritată. Voalul va fi prins in părul fetei care a prins buchetul.